Skip to main content

Een plant voor het leven…

Introductie

Dracaena is afgeleid van het Griekse ‘drakaina`, wat vrouwtjesdraak betekent. Dat deze planten ooit zo zijn genoemd is het gevolg van het feit dat een aantal Dracaena-soorten, zoals Dracaena cinnabari en Dracaena draco, rood sap bezitten. Vroeger werd gedacht dat dit drakenbloed was dat draken verloren in hun strijd met olifanten. Drakenbloed gold vroeger als een beroemd medicijn en bovendien als kleurstof (cinnaber). De echte “Dragontree®” drakebloedboom is een inheemse soort op de Canarische Eilanden. Een bizarre boom, sterk vertakt met grote pruiken groene bladeren.

Wie ooit Tenerife bezoekt, kan daar enkele zeer grote exemplaren van meer dan 15 meter hoog bewonderen.In de 17e eeuw zijn de Dracaena in West-Europa geïmporteerd. Maar de grote belangstelling voor Dracaena als kamerplant is pas sinds 1980. 

“Het geslacht kan naargelang de groeiwijze worden onderverdeeld in twee groepen:een groep van boomachtige soorten met forse stammen en stijve brede bladeren, die in aride halfwoestijngebieden groeien en bekendstaan als draken(bloed)bomen.Een groep van kleinere struikachtige soorten met dunne stengels en flexibele lijnvormige bladeren, die als ondergroei van nature voorkomen in regenwouden en vaak als kamerplanten worden gebruikt, bekend als struikachtige Dracaena.”

Bron: Wikipedia

De Dracaena die wij telen en veredelen zijn uit de groep fragrans deremensis en compacta en vinden hun oorsprong in Afrika. Ook kun je vele soorten in Azië en Midden-Amerika tegenkomen. Onze eigen soorten hebben wij door de jaren heen veredeld op onze kwekerij en zijn daarmee Nederlands.

Heb jij ooit een Dracaena in huis gehad? Vele kunnen beamen dat zij er lang plezier van hebben gehad of dat hun Dracaena al jaren staat te schitteren in de woonkamer. De Dracaena is namelijk een stevige plant die tegen een stootje kan en door blijft groeien mits zij de juiste (minimale) verzorging krijgt. Een plant voor het leven, dus!